Vanaf 12 jaar
Vanaf 12 jaar

Onderzoeken

Zenuwonderzoek (EMG)

Ringetjes

Je krijgt ringetjes die natgemaakt zijn met water...

Dopjes

Of je krijgt dopjes op je handen en voeten

Plakband

Deze plakken ze vast

Stekker

Het zenuwonderzoek wordt gedaan met een apparaatje dat lijkt op een stekker. Je kunt even schrikken van het schokje, het voelt misschien wat vreemd.

Bij een EMG, electromyografie, wordt de werking van je spieren en zenuwen onderzocht.

Het zenuwonderzoek: voor het zenuwonderzoek krijg je meestal ringetjes om je vinger die nat gemaakt zijn met water of je krijgt dopjes op je handen en voeten die met plakband worden vastgeplakt. Er zijn verschillende maten ringetjes en dopjes. Het zenuwonderzoek wordt gedaan met een apparaatje dat lijkt op een stekker met twee pinnetjes. Het apparaatje is verbonden met een computer en wordt op je huid gehouden. Je krijgt lichte stroomstootjes, schokjes, om de zenuw te prikkelen. Dit voelt vreemd maar doet meestal geen pijn. Je zult merken dat door de stroomschokjes je vingers of je tenen en soms zelfs je hele hand of voet gaan bewegen of gaan tintelen.

Het spieronderzoek: Als je spieren bewegen kun je dat meten en ook horen. Hiervoor prikt de arts met een dun naaldje door de huid heen in de spier. Je krijgt van te voren verdovende zalf. Hierdoor voel je het prikje een stuk minder. In het naaldje zit een soort microfoontje. Aan het naaldje zit een kabel die aan de computer vastzit. Tijdens het onderzoek zal de dokter aan je vragen om bijvoorbeeld je spieren aan te spannen of juist weer slap te maken, meestal door te bewegen met je arm of been. Ook wordt er gekeken hoe jouw spieren werken als je gewoon op bed ligt. Meestal kun je zelf meekijken op een televisie om te zien en te horen hoe je spieren werken. Belangrijk om te weten: als je koude handen of voeten hebt moet je ze eerst warm maken in een bak met warm water. Je mag tijdens het onderzoek je ondergoed aanhouden maar de rest moet meestal uit.

Wat vindt u van deze pagina?