Van 0 tot 6 jaar
Van 0 tot 6 jaar

Onderzoeken

Zenuw en spieronderzoek (EMG)

Ringetjes

Je krijgt ringetjes die natgemaakt zijn met water...

Dopjes

Of je krijgt dopjes op je handen en voeten

Plakband

Deze plakken ze vast

Stekker

Het zenuwonderzoek wordt gedaan met een apparaatje dat lijkt op een stekker. Je kunt even schrikken van het schokje, het voelt misschien wat vreemd.

Bij een EMG kijken ze hoe jouw spieren en zenuwen werken. Spieren zorgen er bijvoorbeeld voor dat je iets vast kunt pakken en zenuwen zorgen ervoor dat je kunt voelen wat je vastpakt.

Het zenuwonderzoek: voor het zenuwonderzoek krijg je meestal ringetjes om je vinger die nat gemaakt zijn met water of je krijgt dopjes op je handen en voeten die met plakband worden vastgeplakt. Het zenuwonderzoek wordt gedaan met een apparaatje dat lijkt op een stekker met twee pinnetjes. Het apparaatje is verbonden met een computer en wordt op je huid gehouden. Je krijgt lichte schokjes. Dit voelt vreemd maar doet meestal geen pijn. Door de schokjes gaan je vingers of je tenen en soms zelfs je hele hand of voet bewegen of tintelen.

Het spieronderzoek: de dokter gaat kijken hoe jouw spieren werken. Als je spieren bewegen kun je dat meten en ook horen. Je krijgt een prikje in je spier. Van te voren krijg je 'tover'zalf (Emla). Hierdoor voel je de prik een stuk minder. In het naaldje van de prik zit een soort microfoontje en een kabel die aan de computer vastzit.

Tijdens het onderzoek zal de dokter aan je vragen om bijvoorbeeld je spieren aan te spannen of juist weer slap te maken, meestal door te bewegen met je arm of been. Ook wordt er gekeken hoe jouw spieren werken als je gewoon op bed ligt. Meestal kun je zelf meekijken op een televisie om te zien en te horen hoe je spieren werken.
Belangrijk om te weten: als je koude handen of voeten hebt moet je ze eerst lekker warm gaan maken in een bak met warm water.
Je mag tijdens het onderzoek je ondergoed aanhouden maar de rest moet meestal uit.

Wat vindt u van deze pagina?