Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

PICU: de kinder intensive care

PICU: deze afkorting staat voor Pediatric Intensive Care Unit. Anders gezegd: kinder intensive care. Op deze afdeling worden kinderen van 0 tot 16 jaar opgenomen die extra veel medische en verpleegkundige zorg nodig hebben. Er is plaats voor 8 kinderen. Er zijn twee kamers waar je alleen ligt, één kamer voor twee kinderen en een vierpersoonskamer.

Hoe ziet de afdeling eruit?

Via een dubbele klapdeur kom je op de afdeling. De meeste kinderen zijn te ziek om dit heel bewust mee te maken. Sommige kinderen komen van thuis of van een andere afdeling, maar de meeste kinderen worden met de ambulance naar deze afdeling gebracht. Het kan ook zijn dat je nog diep in slaap bent na een operatie. Ze brengen je dan direct van de operatiekamer naar de afdeling.

Hoe ziet je kamer eruit?

Er staan op de PICU allerlei spullen klaar om je zo snel mogelijk beter te maken. Er is een monitor: dit is een soort computer/ televisie waarmee je hartslag, bloeddruk en ademhaling goed in de gaten gehouden kan worden. Ook staat er een beademingstoestel klaar; dit om je te helpen met ademen als je zelf te ziek bent of nog te diep slaapt na een operatie. Hiervoor heb je tijdelijk een buisje (tube) in je keel nodig. Verder zie je pompen om verschillende soorten medicijnen te geven. Het klinkt allemaal erg ingewikkeld, maar al die hulpmiddelen helpen je om zo snel mogelijk beter te worden. We hebben verschillende soorten bedden, afhankelijk van je lengte. Op elke kamer is er een televisie. Zo kun je, als je zin hebt, jouw favoriete programma's of dvd's bekijken.

Wie komen er allemaal bij jou?

Vanzelfsprekend mogen jouw ouders dag en nacht bij je zijn. Er kan een bed bij het jouwe geplaatst worden, zodat je 's nachts niet alleen bent. Op deze afdeling kom je als je extra veel verzorging nodig hebt. Je zult vooral dokters en verpleegkundigen zien. De verpleegkundige verzorgt je en geeft de medicijnen die de dokter voorschrijft. Zij of hij houdt de hele tijd alles heel goed in de gaten en geeft door aan de dokters hoe het met je gaat. De dokter komt elke dag minstens 1 keer naar je kijken en je onderzoeken. Zo kan hij of zij zien hoe het met je gaat. De dokter en verpleegkundige bespreken alles met je ouders, want zij willen natuurlijk graag weten hoe het met je gaat. Als je zelf wakker genoeg bent bespreken ze natuurlijk ook alles met jou. De fysiotherapeute komt elke dag met je oefenen en de pedagogisch medewerker helpt om de opname zo aangenaam mogelijk te maken.

Wat kun je meenemen?

Hier volgt een lijstje van de spulletjes die jij zelf of je ouders mee kunnen nemen naar het ziekenhuis:

  • Pyjama, kleren.
  • Je lievelingsknuffel(s)
  • Cd's, dvd's of mp3
  • Leesboeken

Je mag gebruik maken van de laptops met webcam die we op de afdeling hebben. Je kunt internetten en met je vrienden en vriendinnen chatten.

Sluit de enquête