Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Opname PICU (12+)

Instellen en onderzoek

Om de beademing voor thuis te kunnen starten kom je een paar nachten in het ziekenhuis slapen. Dit doen wij in het ziekenhuis van Maastricht. De afdeling noemen we de kinder intensive care (PICU).  Je ouders komen met je mee en één iemand mag gewoon bij jou blijven slapen! De verpleegkundige van de thuisbeademing die ook bij jou thuis is geweest komt dan naar je toe met een apparaat die jou gaat helpen met ademen. Tijdens je opname in het ziekenhuis gaan we er samen voor zorgen dat je went aan de beademing. De eerste dag gaat de verpleegkundige samen met jou kijken naar een masker dat helemaal bij jou past. Dit masker gaat over je neus of over je neus en mond. Als we samen het goede masker gevonden hebben gaat de verpleegkundige met je oefenen met het apparaat die jou in de nacht gaat helpen met ademhalen. ’s Avonds ga jij voor de eerste keer slapen met het masker.

Om goed te kunnen zien of jij met behulp van het masker beter adem kunt halen krijg je weer dat plakkertje op je oor of borst die je thuis ook hebt gehad. Ook krijg je 3 plakkers op je buik en eentje om je vinger of je teen. De verpleegkundige van de afdeling komt twee keer een vingerprikje doen, hiermee worden wat druppels bloed uit jouw vinger opgevangen. Welke vinger wij gebruiken, dat mag jij kiezen! Deze druppels laten ze dan controleren. Dit doet de verpleegkundige vóór je gaat slapen met het masker en zodra je weer wakker wordt (en het masker af mag). De volgende dag komt de verpleegkundige van de beademing weer bij je kijken en vragen we jou hoe je geslapen hebt. De verpleegkundige kijkt dan naar alles wat er gemeten is.

Als het nodig is kunnen we nog een paar dingetjes aanpassen, zodat jij je beter voelt. Ook oefenen we overdag nog een keertje met het masker. Jij en je ouders krijgen dan ook uitleg over het apparaat die je helpt met ademen. Iedere dag komt de verpleegkundige van de beademing bij jou langs om te kijken hoe het gaat. Als alles goed gaat en je ouders de beademing goed kunnen bedienen mag jij weer naar huis. Meestal blijf je 4 nachten slapen in het ziekenhuis.

Nadat je de eerste nacht thuis met het masker hebt geslapen belt de verpleegkundige om te vragen hoe het is gegaan. Na 2 tot 3 weken komen we bij jou thuis weer langs om te kijken hoe het gaat. Daarna maken we een afspraak dat je naar het ziekenhuis komt voor controle. Je komt dan weer terug naar de kinderpoli.

Als alles goed gaat dan willen we jou wel graag in de gaten blijven houden. Daarom komt de verpleegkundige van de beademing minimaal 1 keer per jaar bij jou thuis langs om te kijken hoe het gaat. Dan laat de verpleegkundige het apparaatje weer achter die, terwijl je slaapt, meet hoe het met de ademhaling gaat. Net zoals de vorige keer meet het apparaatje door een plakkertje aan je oor of op je borst die je alleen maar tijdens het slapen op hoeft. Na dit bezoek thuis wil de dokter je ook graag nog een keertje zien, daarom kom je weer op bezoek op de kinderpoli in het ziekenhuis.

Sluit de enquête