Ik in het ziekenhuis

Neonatologie

Neonatologie is een moeilijk woord voor couveuseafdeling. Hier worden te vroeg geboren of zieke kinderen die net geboren zijn opgenomen. Misschien heb je hier vroeger zelf gelegen of ligt je broertje of zusje er. Hier kun je over de afdeling lezen.

Hoe ziet de afdeling eruit?

De couveuseafdeling heeft een intensive, high en medium care.

Intensive care:

Op de intensive care liggen baby's die heel veel zorg en aandacht nodig hebben van de dokters en verpleegkundigen. Er hangt een monitor bij het bed. Dat is een soort computer/ televisie waarmee de hartslag, bloeddruk en ademhaling goed in de gaten gehouden kan worden. Ook staat er een beademingstoestel klaar om de baby te helpen met ademen als deze zelf te ziek is of nog te diep slaapt na een operatie. Hiervoor heeft de baby tijdelijk een buisje (tube) in zijn of haar keel nodig. Verder zijn er pompen om verschillende soorten medicijnen te geven.

High care:

Op de high care liggen baby's die extra zorg nodig hebben van de dokters en verpleegkundigen maar die niet zoveel hulpmiddelen nodig hebben zoals de baby's op de intensive care.

Medium care:

Op de medium care liggen baby's die direct na de geboorte nog even goed in de gaten moeten worden gehouden door de dokters en verpleegkundigen. Hier liggen de baby's ook als ze niet meer op de intensive care of high care hoeven te liggen maar toch nog niet naar huis kunnen.

Hoe ziet de kamer eruit?

Op de couveuseafdeling heb je maar een aantal kamers. De meeste kinderen liggen met het bed naast elkaar in een grote ruimte. Het is eigenlijk 1 grote kamer waar baby's bij elkaar liggen.

Wie komen er allemaal bij de baby?

Natuurlijk mogen de vader en moeder de hele dag naar de baby. 's Nachts kunnen de ouders niet bij de baby slapen. Ze gaan dan naar huis of het Ronald McDonald Huis. De verpleegkundige verzorgt de baby en geeft de medicijnen die de dokter voorschrijft. Zij of hij houdt de hele tijd alles heel goed in de gaten en geeft door aan de dokters hoe het met de baby gaat. De dokter komt elke dag minstens 1 keer kijken en onderzoekt de baby. De fysiotherapeut komt met de baby oefenen, de pedagogisch medewerker komt met de baby spelen en de logopedist helpt bij de voeding.

Is je broertje of zusje hier opgenomen? Kom dan gerust op bezoek! Je kunt ook op de gang in het speelhoekje spelen als je even iets anders wilt doen maar je vader of moeder wilt nog bij de baby blijven.