MRI scan

MRI is een afkorting van Magnetic Resonance Imaging, ook wel magneetscan genoemd. Met een magnetisch veld worden foto’s gemaakt van bijvoorbeeld hersenen of botten. 

MRI
Hoe gaat het in zijn werk?

Een MRI-onderzoek duurt een kwartier tot anderhalf uur. Dit ligt aan welk lichaamsdeel onderzocht moet worden. Zorg dat je geen kleding met metaal aan hebt maar bijvoorbeeld een pyjama, joggingbroek of legging. Andere metalen of magnetische voorwerpen mogen niet mee de scanruimte in. Ook mag je geen make-up gebruiken. 

Soms heb je een infuus nodig. Hier geven ze een middel door, contrastvloeistof, waarmee ze op de foto bijvoorbeeld de hersenen nog duidelijker kunnen zien. 

En verder?

In de wachtkamer van de MRI wordt je opgehaald en de laborant legt precies uit wat er gaat gebeuren en zal nog enkele vragen stellen. Je moet op een soort bed gaan liggen waar je een koptelefoon krijgt. Worden er foto’s van je hoofd gemaakt dan krijg je een kap met wat kussentjes aan de zijkant zodat je hoofd helemaal stilligt. Ook zit hier een spiegel in zodat je naar je vader, moeder of een filmpje kunt kijken. Het bed schuift daarna langzaam de tunnel in.

Het MRI-apparaat  maakt verschillende hard kloppende geluiden als er foto’s worden gemaakt. Je kunt het een beetje warm krijgen tijdens de MRI. De laborant gaat naar een andere ruimte, kan je zien door het raam en zal soms iets door een microfoon tegen je zeggen. Je kunt een alarmknop in de hand krijgen om de laborant te waarschuwen als er iets is. Als je wilt kan je vader of moeder bij jou in de ruimte blijven. Je moet zo stil mogelijk blijven liggen zodat de foto's van goede kwaliteit zijn.  Als de foto’s klaar zijn kun je gelijk naar huis of terug naar de kinderafdeling.

Belangrijk!

Kleding zonder metaal
Geen make-up
Geen metalen voorwerpen meenemen in de scanruimte
Stil liggen

Sluit de enquête