Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Korte samenvatting (12+)

Soms gaat het adem halen tijdens het slapen niet zo heel goed. Dan willen wij je graag helpen. Wij helpen je met ademen door je in je slaap extra lucht te geven (beademing). Bij beademen wordt er lucht naar de longen geblazen met een speciaal masker waardoor je beter adem kunt halen. Ook zorgt het ervoor dat het koolzuurgehalte beter wordt.

De dokter die jou gaat helpen heeft samen met andere dokters en verpleegkundige van de thuisbeademing nagedacht over hoe ze het beste kunnen helpen. Om te weten hoe goed jij zelf nog kunt ademhalen moeten we dit eerst controleren. Vaak kom je eerst op bezoek bij de dokter en de verpleegkundige op de kinderpoli in het ziekenhuis. Daar vragen we aan jou of aan je ouders hoe het met je gaat. Ook gaat de dokter naar je hart en longen luisteren. Na het bezoek aan de dokter in het ziekenhuis willen we graag weten hoe jij ademt in je slaap. Dit doen wij meestal bij jou thuis onderzoeken zodat je in je eigen bedje kan slapen. De verpleegkundige komt naar jou thuis met een speciaal apparaat om te meten hoe goed jij doet ademen. Met dit apparaat meten wij met een plakkertje op je oor of borst een paar dingen. De dingen die we meten noemen we koolzuurgehalte, het zuurstofgehalte en je hartritme. Dit meten we 2 nachten. Daarna komt de verpleegkundige weer bij jou thuis om de meting samen met jou en/of je ouders na te kijken. Soms komt de verpleegkundige niet bij jullie thuis, maar nodigen we je samen met je ouders uit op de kinderpoli in het ziekenhuis. De verpleegkundige bespreekt samen met de dokter hoe het gaat met jou ademhaling. Daarna kom je weer op bezoek bij de dokter in het ziekenhuis.

Als we uit de metingen hebben kunnen zien dat je zelf nog goed genoeg ademt hoeven wij jou daar natuurlijk niet mee te helpen. Meestal willen we je dan wel goed in de gaten blijven houden. Daarom komt de verpleegkundige na een aantal maanden weer bij jou thuis om opnieuw in de nacht te meten hoe goed jij adem haalt.

Sluit de enquête