KINDERAFDELING

Welkom op de kinderafdeling. Je vindt het waarschijnlijk niet zo leuk om hier in het Maastricht UMC+ te zijn, maar laten we in elk geval proberen er samen het beste van te maken. Gelukkig is de kinderafdeling er speciaal voor kinderen. Er zijn dokters, verpleegkundigen en andere mensen die goed voor jou gaan zorgen.

Hoe ziet de afdeling eruit?

Het Maastricht UMC+ heeft één kinderafdeling. Hier liggen kinderen tot 18 jaar. De afdeling is verdeeld in verschillende kamers. Er zijn kamers waar kinderen liggen die aan een monitor aangesloten zijn (een apparaat dat je hart en je ademhaling in de gaten houdt) en extra controles van de dokter of verpleegkundige krijgen. Soms - als het niet anders kan - liggen kinderen van verschillende leeftijden op een kamer bijelkaar, dan is er bijvoorbeeld geen andere plek vrij. Naast de kinderafdeling ligt de intensive care (PICU) voor heel zieke kinderen. Hier houden dokters en verpleegkundigen de kinderen extra goed in de gaten met allerlei apparaten.

Opnamedag

Op de dag van de opname meld je je bij de Informatiebalie in de Serre hal. Van daaruit komt iemand van de UVV (Unie Van Vrijwilligers) je ophalen om naar de balie van de kinderafdeling te gaan. Deze ligt op niveau 2. Hier heb je eerst een gesprek met een verpleegkundige.

De kamer

Er zijn 1-, 2- en 4- persoonskamers. Op welke kamer je komt bekijken we als je hier bent, dit hangt af van wat je hebt. Jij en je ouders moeten tot 9.30 uur op je kamer blijven, omdat de dokter bij jou langs komt. Voor het slapen gaan moet je (net als thuis) je kamer opruimen, zodat de verpleegkundige van de nachtdienst veilig rond kan lopen en zonder problemen bij jou kan komen.

De bedden

De bedden zien hier anders uit dan jouw eigen bed. Voor de allerkleinsten hebben we kleine bedjes. Spijlenbedjes zijn er voor kleine kinderen. Dit zijn bedjes met hekken, om te zorgen dat kleine kinderen niet uit bed vallen. De grote bedden kunnen met de rugleuning en het voeteinde omhoog. Alle bedden in het ziekenhuis hebben wielen. De verpleegkundige kan je daardoor ergens naar toe rijden, terwijl jij dan in het bed kunt blijven liggen. Voor pappa of mamma hebben we een opklapbed, deze mag tegen slaaptijd naast jouw bed gezet worden.

Naast je bed staat een nachtkastje. In de kamer is een kast waar je je kleren en tas of koffer mag leggen. Het is verstandig om dure spullen thuis te laten. Op de kamer is ook televisie met een DVD speler.

De onderzoekskamer

Op de kinderafdeling is een onderzoekskamer. Hier kan de dokter of verpleegkundige je onderzoeken. Je wordt hier gewogen en we kijken hoe groot je bent. Soms krijgen kinderen ook onderzoeken zoals (bloed) prikken. We vertellen je altijd wat er bij jou gaat gebeuren en helpen je daarbij. Je vader en moeder mogen er natuurlijk bij zijn.

Sluit de enquête