Ouders en verzorgers

Een operatie

Als uw kind geopereerd wordt dan is het mogelijk uw kind te begeleiden totdat hij of zij onder narcose is.

Polikliniek Anesthesiologie:

Om de ingreep zo veilig mogelijk te laten verlopen, moet de anesthesioloog een duidelijk beeld hebben van de gezondheidstoestand van uw kind. Daarom heeft u vóór de ingreep een afspraak op de polikliniek Anesthesiologie. Klik hier voor meer informatie.

Afdeling B2, PICU, G3 en A2:

Wordt uw kind de dag voor de operatie opgenomen dan bereidt de pedagogisch medewerker uw kind voor op de inleiding onder narcose. De pedagogisch medewerker zal u en uw kind begeleiden naar de operatiekamer, ook wanneer u al eens eerder bent mee geweest.

U hoeft zich niet verplicht te voelen om mee te gaan naar de operatiekamer. Als u denkt angstig, zeer emotioneel of onzeker te zijn op dat moment, dan kan het zijn dat uw kind dit merkt en onrustig wordt. In dat geval kunt u beter iemand anders, waarbij uw kind zich op zijn gemak voelt, vragen om mee te gaan.

Wordt uw kind op de dag van de operatie opgenomen dan is ons advies contact op te nemen met de Medisch Pedagogische Zorg. U kunt dan een afspraak maken om uw kind voor te bereiden. Het telefoonnummer kunt u vinden in de brief. Tijdens de voorbereiding krijgt uw kind uitleg over bijvoorbeeld het narcosekapje, het infuus en de gang van zaken rondom de inleiding van de narcose. Uw kind kan met de verschillende materialen kennis maken, deze voelen en ruiken of ermee spelen. De pedagogisch medewerker kan uw kind helpen bij vragen of angsten.

Dagcentrum:

Kinderen vanaf 3 jaar die voor een operatie op het Dagcentrum komen worden uitgenodigd voor een groepsvoorbereiding  op woensdagmiddag. Tijdens de inleiding onder narcose wordt u als ouder begeleidt door een medewerker van het Dagcentrum.

Het belang van voorbereiden:

Belangrijk is dat uw kind weet waarom hij/zij een operatie krijgt. Door uw kind voor te bereiden op een onderzoek krijgt uw kind grip op de situatie en neemt u onzekerheden en angsten weg. Onzekerheid geeft spanning en maakt uw kind angstig.

Een eerlijke voorbereiding is minder beangstigend dan een vaag weten en voorkomt of neemt fantasieën weg. Door uw kind waarheidsgetrouw te informeren blijft het vertrouwen in de ouders bestaan. Vertel uw kind wanneer iets pijn doet en wanneer niet. Ook mag uw kind best huilen. Belangrijk is dat u het kind hierin ondersteunt.

Let op: Als u mee wilt gaan naar de operatiekamer is het belangrijk om onderstaande brief te lezen.  Bekijk ook de film 'voorbereiding op de operatie'

 

 

Wat vindt u van deze pagina?