Maastricht UMC+ opent speelopvang

Als eerste ziekenhuis in Limburg heeft het Maastricht UMC+ sinds 4 oktober 2021 een eigen speelopvang. Dit is een plek waar kinderen van 0 t/m 8 jaar oud onder deskundige begeleiding maximaal twee uur kunnen spelen, terwijl de ouders of verzorgers een afspraak hebben bij de specialist of op bezoek gaan op één van de verpleegafdelingen.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst openden Helen Mertens, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Maastricht UMC+ en Julia Weijs, namens de KinderAdviesRaad, samen de speelopvang.

Voor wie?

Het kan iedere ouder of verzorger gebeuren: een afspraak in het Maastricht UMC+ of een bezoek aan een verpleegafdeling, maar tegelijkertijd voor een jong kind zorgen. Dat gaat niet altijd samen. Daarom heeft het Maastricht UMC+ een gratis speelopvang voor kinderen tot en met 8 jaar oud, zodat hun ouders of verzorgers gerust naar hun afspraak kunnen gaan of op bezoek kunnen bij een patiënt in ons ziekenhuis.

Begeleiding

De kinderen worden begeleid door getrainde vrijwilligers, die affiniteit met kinderen hebben. Ook hebben zij een VOG overlegd. De vrijwilligers staan onder supervisie van een professional van het Medisch Pedagogisch Team van het Maastricht UMC+.

Hoe werkt het?

De speelopvang is iedere werkdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Kinderen kunnen 2 uur blijven spelen. Ouders of verzorgers kunnen een plekje in de speelopvang reserveren via speelopvang@mumc.nl. Uiteraard is het ook mogelijk om ter plaatse langs te komen, maar dan kan het zijn dat alle plekken al vergeven zijn. Met het oog op de veiligheid hebben we een aantal regels opgesteld voor het deelnemen aan de speelopvang, kijk daarvoor op www.mumc.nl/speelopvang.

Samen beslissen

Helen Mertens, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Maastricht UMC+, ziet de opening van de speelopvang als een mooie stap: ‘wij willen een omgeving bieden waarin patiënten op een goede manier in gesprek gaan met onze specialisten, zodat ze samen kunnen beslissen over de beste behandeling. Ik ben blij dat ouders nu met een gerust hart hun kinderen bij onze speelopvang kunnen achterlaten, zodat ze zich volledig op het gesprek kunnen concentreren.

Sluit de enquête