Vanaf 12 jaar
Vanaf 12 jaar

Bij een röntgenfoto worden er foto’s van je botten, longen of buik gemaakt. Deze worden gemaakt met röntgenstralen die door je huid gaan.
De röntgenstralen worden niet door alle weefsels in je lichaam even goed doorgelaten. Weefsels zoals bijvoorbeeld bot houden straling tegen en worden wit op de röntgenfoto.

Je komt hiervoor naar de afdeling Radiologie waar je je moet melden aan de balie en daarna in de wachtkamer plaats moet nemen. Hier  wordt je opgehaald en de radiodiagnostisch laborant legt je uit wat er gaat gebeuren.

Voor sommige foto’s moet je je uitkleden maar je ondergoed mag je altijd aanhouden. Het lichaamsdeel waar de foto van gemaakt wordt moet je op of tegen een plaat aanhouden. De plaat voelt koud aan. Je moet daarbij staan of op een bed liggen. Je vader of moeder mag erbij blijven en krijgt een loodjas aan. Hier gaan geen röntgenstralen doorheen.

Het röntgenapparaat is een soort buis die alle kanten op kan bewegen. Het kan zijn dat de buis vlakbij je komt. De radiodiagnostisch laborant gaat achter een scherm staan en zal je zeggen wanneer je even niet mag bewegen. Zijn de foto’s klaar dan kun je je weer aankleden en hoor je of je gelijk naar huis toe mag. De uitslag krijg je van de arts.

Sluit de enquête