Vanaf 12 jaar
Vanaf 12 jaar

CT

CT is een afkorting van Computed Tomography. Met röntgenstralen en een computer worden beelden gemaakt van bijvoorbeeld hersenen of botten. Hier voel je niks van!

Een CT-scan duurt ongeveer een kwartier. Soms heb je een infuus nodig. Hoe dit gaat kun je ook op de kinderwebsite vinden! Klik hier.

Door het infuus geven ze een middel, contrastvloeistof, waarmee ze op de foto bijvoorbeeld de hersenen nog duidelijker kunnen zien. Je kan een warm gevoel krijgen door je lichaam en een metaalsmaak proeven.

In de wachtkamer van de CT-scan wordt je opgehaald en de laborant legt precies uit wat er gaat gebeuren. Je moet op een soort bed gaan liggen. Je vader of moeder kan bij je blijven en krijgt een speciale jas aan. Vind je het moeilijk om stil te liggen als er foto’s van je hoofd gemaakt worden dan krijg je een klittenband over je voorhoofd met wat kussentjes langs de oren zodat je hoofd helemaal stilligt.

Het bed schuift daarna langzaam de ring in. Deze is ongeveer 50 cm diep. Het CT-apparaat  maakt geluiden als er foto’s worden gemaakt. Dit lijkt op een wasmachine die draait. De laborant gaat naar een andere ruimte en kan je zien door het raam. Je kunt de laborant altijd waarschuwen als er iets is via de intercom.

Je moet zo stil mogelijk blijven liggen omdat anders de afbeeldingen mislukken.  Als de foto’s klaar zijn kun je gelijk naar huis of terug naar de kinderafdeling. Heb je contrastvloeistof gehad dan moet je nog even in de wachtkamer blijven zitten ter observatie.

Sluit de enquête