Van 0 tot 6 jaar
Van 0 tot 6 jaar

Bij een röntgenfoto wordt de binnenkant van jouw lichaam op de foto gezet om bijvoorbeeld je botten te bekijken. Zo kun je zien of er iets met het bot aan de hand is zoals een breuk. Het röntgenapparaat kan door jouw lichaam heen kijken. Heel belangrijk om te weten, je voelt er niks van!

Hiervoor moet je naar de afdeling Radiologie. Eerst even melden aan de balie en dan ga je naar de wachtkamer. Hier  wordt je opgehaald en degene die de foto’s maakt legt je precies uit wat er gaat gebeuren. Voor sommige foto’s moet je je uitkleden maar je ondergoed mag je altijd aanhouden.

Het lichaamsdeel waar de foto van gemaakt wordt moet je op of tegen een plaat aanhouden. De plaat voelt koud aan. Je moet daarbij staan of op een bed liggen. Je vader of moeder mag erbij blijven en krijgt een speciale jas aan om dichtbij je te kunnen staan.
 
Het röntgenapparaat kan alle kanten op bewegen. Het kan zijn dat deze vlakbij je komt. Degene die de foto’s maakt gaat achter een scherm staan en zal je zeggen wanneer je even niet mag bewegen. Je mag tussendoor gewoon vragen stellen en je knuffel mag altijd mee!
Zijn de foto’s klaar dan kun je je weer aankleden en hoor je of je gelijk naar huis toe mag of terug naar de afdeling.

 

Sluit de enquête