Van 0 tot 6 jaar
Van 0 tot 6 jaar

Een MRI-apparaat is een grote magneet en lijkt op een donut.
Bij een MRI-scan wordt de binnenkant van jouw lichaam op de foto gezet om bijvoorbeeld je hersenen of botten te bekijken. Het apparaat kan door jouw lichaam heen kijken. Heel belangrijk om te weten, je voelt er niks van!

MRI scan

Zorg dat je geen kleding met metaal aan hebt maar bijvoorbeeld een pyjama, joggingbroek of legging. Andere metalen of magnetische voorwerpen mogen niet mee de scanruimte in. Ook mag je geen gel in je haren hebben. Wel mag je een cd met je favoriete muziek, een dvd (origineel) en je knuffel meenemen als hier geen metaal aan zit.

Soms heb je een infuus nodig. Hier geven ze een middel door, contrastvloeistof, waarmee ze op de foto bijvoorbeeld je hersenen nog beter kunnen zien. Hoe dit gaat vind je hier.

In de wachtkamer van de MRI wordt je opgehaald en degene die de scan maakt legt je precies uit wat er gaat gebeuren.
Je moet op een soort bed gaan liggen waar je een koptelefoon krijgt. Worden er foto’s van je hoofd gemaakt dan krijg je een kap met wat kussentjes aan de zijkant zodat je hoofd helemaal stilligt. In de kap zit een spiegel zodat je je vader of moeder kunt zien tijdens de scan maar je kunt ook een film kijken. Je vader of moeder blijft de hele tijd bij jou. Het bed schuift daarna langzaam de tunnel in. Het MRI-apparaat  maakt verschillende hard kloppende geluiden als er foto’s worden gemaakt. Soms alsof iemand aan het timmeren of boren is en dan weer alsof er een trein voorbij rijdt. Je kunt het een beetje warm krijgen als de foto’s worden gemaakt.

De laborant, dat is degene die de foto’s maakt, gaat naar een andere ruimte, kan jullie zien door het raam en zal soms iets door een microfoon tegen jou zeggen.
Je moet nu zo stil mogelijk blijven liggen, anders lukken de foto’s niet en dan moet het nog een keer.
Als de foto’s klaar zijn kun je gelijk naar huis of terug naar de kinderafdeling.

Sluit de enquête