Van 0 tot 6 jaar
Van 0 tot 6 jaar

Een CT-apparaat lijkt op een grote donut.
Bij een CT-scan wordt de binnenkant van jouw lichaam op de foto gezet om bijvoorbeeld je hersenen of botten te bekijken. Het apparaat kan door jouw lichaam heen kijken. Heel belangrijk om te weten, je voelt er niks van!

CT

Soms heb je een infuus nodig. Hoe dit gaat kun je ook op de kinderwebsite vinden! Klik hier.
Hier geven ze een middel door, contrastvloeistof, waarmee ze op de foto bijvoorbeeld je hersenen nog beter kunnen zien. Hierdoor kan je het warm krijgen.

In de wachtkamer van de CT-scan wordt je opgehaald en degene die de scan maakt legt je precies uit wat er gaat gebeuren.
Je moet op een soort bed gaan liggen. Worden er foto’s van je hoofd gemaakt dan krijg je een band over je voorhoofd met wat kussentjes langs de oren zodat je hoofd helemaal stilligt. Baby’s liggen in een kussen. Je vader of moeder blijft de hele tijd bij jou en krijgt een speciale jas aan.

Het bed schuift daarna langzaam de ring in. Het CT-apparaat  maakt geluiden als er foto’s worden gemaakt. Dit lijkt op een wasmachine die draait.  Je kunt het een beetje warm krijgen als de foto’s worden gemaakt.

CT

De laborant, dat is degene die de foto’s maakt, gaat naar een andere ruimte en kan jullie zien door het raam.
Je moet nu zo stil mogelijk blijven liggen, anders lukken de foto’s niet en dan moet het nog een keer.
Als de foto’s klaar zijn kun je gelijk naar huis of terug naar de kinderafdeling. Heb je contrastvloeistof gehad dan moet je nog even in de wachtkamer blijven zitten.

Sluit de enquête