Van 0 tot 6 jaar
Van 0 tot 6 jaar

Bloedprikken in je arm of hand:

Soms is er wat bloed van jou nodig. Dit laat de dokter nakijken zodat hij weet hoe het met je is. Je krijgt dan een prik in je arm of hand. Het bloed wordt opgevangen in een doorzichtig buisje. Dit sturen ze naar het laboratorium, een kamer waar ze het bloed nakijken.

Je moet je melden bij het Diagnostisch Centrum/Centrale Bloedafname waar je wordt opgehaald om naar de kinderprikkamer te gaan.

Je kunt als je wilt bij je vader of moeder op schoot zitten. Je krijgt een band om je arm die strak aanvoelt. Het is heel belangrijk dat je je arm stil houdt. Daar helpt iemand je bij. Er is namelijk iemand die de prik geeft en iemand die helpt om je arm stil te houden.

Soms wordt er even met de vingertoppen op de huid geklopt.

Met een nat en koud watje wordt de plek schoongemaakt waar je de prik krijgt. Dit kan even pijn doen. Soms moet je meer dan 1 keer geprikt worden omdat het niet meteen lukt. Is de prik klaar? Je krijgt een mooie pleister en mag een cadeautje uitzoeken. Ook krijg je een prikdiploma.

Vingerprik:

Krijg je een prik in je vinger, dan wordt deze eerst schoongemaakt met een nat en koud watje. Met een soort kleine pen krijg je de prik. Dit kan even pijn doen. Om genoeg bloed uit je vinger te krijgen moet er in je vinger geknepen of geduwd worden. Dit doet geen pijn maar kan vervelend voelen. Als de prik klaar is krijg je een mooie pleister en mag je een cadeautje uitzoeken. Ook krijg je een prikdiploma.

Tips die kunnen helpen bij de prik:

  • Houd je arm zo slap (als een pudding) en stil mogelijk, dan doet de prik minder pijn.
  • Oefen dit als het kan thuis, voordat je naar het ziekenhuis komt.
  • Neem  je knuffel, boek of tablet mee (om een filmpje te kijken tijdens de prik) als je dat fijn vindt.
  • Houd tijdens de prik iemands hand vast (bijvoorbeeld van je vader of moeder). Als het pijn doet, kun je daar in knijpen.
  • Spreek af dat je eerst tot drie wil tellen. Als de prik komt blaas je uit.
Sluit de enquête